Geschiedenis brengt mensen samen en fleurt buurten op

3
september
2019

De Buurtmakerij is een initiatief van stad Turnhout om inwoners samen te brengen en te ondersteunen bij buurt-initiatieven. In samenwerking met het Stadsarchief werd een project uitgewerkt rond het pimpen van elektriciteitskasten in de buurten Muylenberg en Gulden Vellekens. Historische foto’s en verhalen over de buurt werken immers verbindend.

In buurt Muylenberg, de wijk rondom het Speelkaartenmuseum, werd het idee alvast een succes. De wijk heeft een rijke geschiedenis en veel buren, zowel jong als oud, waren  nieuwsgierig naar het beeldmateriaal dat in het Stadsarchief wordt bewaard. Sommige  bewoners brachten ook zelf foto’s mee of hadden interessante verhalen bij. Uit de vele foto’s mochten de bewoners hun twee favoriete beelden kiezen.

Bijeenkomst Muylenberg

De ene foto, uit 1925, toont een bus op de lijn Turnhout – Oostmalle – Antwerpen. Die bus was eigendom van de NV Kempische Automobiel Vereniging (K.A.V.), destijds gehuisvest in de Druivenstraat nummer 17. De andere foto, uit 1913, is een prentkaart van de voorgevel van het Taxandriamuseum, toen nog ondergebracht in de Mermansstraat. De fotostickers worden in de loop van de week door een gespecialiseerde firma op twee elektriciteitskasten geplakt ter hoogte van parking Muylenberg. 

Ondertussen is ook in Gulden Vellekens, de wijk tussen de Guldensporenlei en de Nieuwe Kaai, het eerste buurtmoment achter de rug. De plaatselijke buurtwerkvereniging heeft zelf ook een mooi archief van eigen buurtactiviteiten. Op zondag 8 september (Open Straatdag) kiezen de bewoners hun favoriete foto’s. 

In dit hele traject staat ontmoeting centraal. De kasten getuigen niet alleen van de geschiedenis, maar ook van de nieuwe verbondenheid van de buurt.