Kinderen van François Boone schenken unieke fotocollecties aan Stad Turnhout

6
oktober
2022

Velen zullen zich François en zijn echtgenote Jacqueline herinneren als de bezielers van het comité ‘Kerstmis in de Stad’, dat jaarlijks zorgde voor de opbouw van de kerststal op de Grote Markt. ‘Het echtpaar woonde in het huis ‘Lammekenshoek’ in de Driezenstraat’, weet schepen van Archief & Musea Astrid Wittebolle. ‘Toen hun ouderlijk huis te koop werd gezet, grepen de acht kinderen die gelegenheid aan om een goede bestemming te zoeken voor de uitgebreide fotocollecties van vader François en oom André. Die hebben ze bij ons Archief zeker en vast gevonden. Ik ben zeer dankbaar dat ik de bijzondere collecties afgelopen zaterdag namens het stadsbestuur in ontvangst mocht nemen.’

Honderden fotootjes liet François Boone na, de meeste niet groter dan een visitekaartje. Ze tonen Turnhout tijdens en kort na de bevrijding in september 1944. ‘Net geen 26 was François toen hij, niet zonder gevaar voor zijn leven, eropuit trok om de woelige bevrijdingsdagen vast te leggen voor het nageslacht. De foto’s tonen het enthousiaste onthaal van de Britse soldaten op de Grote Markt, de schade aan de stad, gevangengenomen Duitsers en de stoeten en optochten na de bevrijding. Het zijn unieke tijdsdocumenten, en dat maakt het een des te grotere meevaller dat François op de achterkant van elke foto beknopte informatie noteerde en meestal ook een datum’, aldus schepen Wittebolle. Een aantal van de foto’s zijn in de loop der jaren al wel gepubliceerd in boeken over Turnhout, maar dankzij de schenking beschikt het Stadsarchief nu over de volledige collectie. De foto’s worden in de komende maanden door archiefmedewerkers gedigitaliseerd en online geplaatst op de regionale beeldbank kempenserfgoed.be. Stad Turnhout sluit een licentieovereenkomst af met de kinderen Boone om het auteursrecht in orde te brengen.

Een tweede collectie die een veilige bewaarplek krijgt in het Stadsarchief, is die van François’ oudere broer André Boone. Tussen 1945 en 1955 nam die als getalenteerd kunstfotograaf en lid van de Turnhoutse Foto- en Kinokring deel aan nationale en internationale fototentoonstellingen, tot in Nederland, Groot-Brittannië en Spanje toe. Hij fotografeerde voornamelijk landschappen maar af en toe passeren ook Turnhoutse uitzichten en gebouwen de revue. Uit de verzameling van zo’n 1 000 foto’s selecteert Marc Smets van Natuurpunt momenteel beelden van lokale landschappen voor een publicatie.

Foto: François Boone, bevrijding, 25 september 1944