Prenten, kaarten en tekeningen

Collectie tekeningen en kaarten op rol

Oude stadhuis op de Grote MarktOpgerolde kaarten en tekeningen, vaak van een groot formaat, worden in het Stadsarchief in een aparte collectie bewaard. Onderwerpen en dateringen zijn zeer verscheiden. De collectie omvat bouwtekeningen, technische tekeningen en stadsplattegronden van Turnhout en een aantal andere Kempische gemeenten. Een volledig overzicht vind je hier.

Collectie kadastrale kaarten

Deze collectie bevat twee overzichtskaarten (1880 en 1917) en 120 perceelplannen van Turnhout, Oud-Turnhout en Arendonk. De meeste dateren uit ca. 1860. Om een bepaald gebied of wijk terug te vinden, zoek je eerst op de overzichtskaarten de juiste kadastrale sectie (aangeduid met een letter) en daarbinnen het juiste blad (genummerd vanaf 1). Niet alle oorspronkelijke plannen bleven evenwel bewaard. Een volledig overzicht vind je hier. Reproducties van de kaarten zijn vrij raadpleegbaar in de leeszaal.

Prentenkabinet

Stadsplan VorstermanHet Stadsarchief bewaart, als onderdeel van de wetenschappelijke bibliotheek, een collectie van méér dan 5.600 prenten, kaarten en tekeningen. De meeste hebben betrekking op Turnhout en op de Antwerpse Kempen. 

Méér dan de helft van de 5.600 prenten en tekeningen uit ons prentenkabinet kan je vanaf nu online bekijken op de databank Erfgoedinzicht.be.