Begijnhofmuseum

Begijnhof

Er zijn niet genoeg superlatieven om de pracht en de uitstraling van het 14de-eeuwse begijnhof te omschrijven. Misschien volstaat de erkenning als UNESCO-werelderfgoed in 1998 om je door de poort te loodsen. Daarachter ontdek je het mooie pleinbegijnhof.

14de-eeuwse pracht

In de 14de eeuw lag het begijnhof aan het voormalige park rond het kasteel. Op zijn hoogtepunt in 1675 telde het begijnhof 370 begijnen. Daarna volgden verschillende dieptepunten met brandrampen, plunderingen, de pest en andere plagen. De prachtige barokke begijnhofkerk uit 1666 - 1667, de kapel van het Heilig Aanschijn en de gerestaureerde Calvariekapel bleven gelukkig ongedeerd. Geniet, en laat de wereld maar even stilstaan.

Bekijk het grondplan van het begijnhof.

Duik terug in de tijd

'Dames met een zwart habijt en een witte kap, karikaturaal afgebeeld in stripverhalen': ziehier het beeld dat jongeren in de toekomst dreigen te hebben van begijnen. Maar het Begijnhofmuseum weet wel beter! Hoe woonden deze intrigerende vrouwen? Welke geloften legden ze wel of niet af? Wat deden ze om brood op de plank te krijgen? Het museum laat je meekijken naar deze verdwenen gemeenschap van dappere vrouwen. De kijkwijzer toont je alvast een aantal blikvangers van het museum. Maar ga dit vooral met je eigen ogen bekijken!

Bezoek het begijnhof met gids

Je kunt de Begijnhofsite en het Begijnhofmuseum individueel bezoeken. De Begijnhofsite is gratis toegankelijk, de tarieven voor het Begijnhofmuseum vind je terug op de website. Voor slechts 7,50 euro koop je een combiticket waarmee je toegang krijgt tot de drie stedelijke musea (het Nationaal Museum van de Speelkaart, het Taxandriamuseum en het Begijnhofmuseum).

Ga je liever voor een totaalervaring? Boek een groepsbezoek en ontdek de Begijnhofsite én het museum onder leiding van een gids.